30/11/2017

Progovori protiv nasilja u porodici - čitaj između redova





Ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.




Jučer sam prisustvovala kratkoj, ali emotivnoj konferenciji povodom kampanje "Čitaj između redova". Obilježavanje dana borbe protiv nasilja u porodici NE BI SMJELO da prođe nezapaženo, kao što je to slučaj u BiH, i na kompletnom Balkanu. Teme o kojima se diskutuje su u većini slučajeva poluistine plasirane u javnost. A ovu istinu pretvaramo u tabu temu jer još uvijek živimo sa mentalitetom koji je ravan srednjovjekovnom. 



Kampanju i 16 dana aktivizma je pokrenuo Avon sa partnerima. TIh 16 dana završava 10.12. na Dan Pravde, ali to ne znači da borba ne traje 365 dana u godini, 7 dana u sedmici i 24 sata u danu. Postoje žene koje vode tu borbu i preživljavaju bez trunke nade da se nešto može promijeniti. 
Kupovinom Avon narukvice sa znakom beskonačnosti, donirate cijeli iznos od 15KM za finansiranje Sigurnih Kuća širom BiH. Ako niste u mogućnosti da spriječite, barem budite mali dio "vojske" u borbi protiv nasilja u porodici. Sve detalje o kampanji pogledajte na stranici progovoriprotivnasilja.ba .




U okviru ove kampanje Avon je uručio i značajnu donaciju od 25.000 KM Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži te tako direktno pomogao rad sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini kao i programe podrške onima koji su preživjeli nasilje. 



 
I ovaj put nam Šejla i Avon BiH definišu kako biti društveno odgovorna jedinka u svijetu gdje su normalne stvari tabu tema. Progovorite, molim vas, drugačije se stvari neće promijeniti. 

Šutnja je odobravanje. 
                                      Ako o nasilju ne progovorimo, nikada neće prestati.






No comments:

Post a Comment